EL-SYKKEL - slik er reglene!

Logo for God oppvekst - Klikk for stort bilde

Det er mange ungdommer som bruker el-sykkel i Gjesdal. For å forebygge ulykker ber vi ungdom og foreldre lese den viktige informasjon fra lensmann Kåre Birkeland, og snakke sammen om dette hjemme.

El-sykkel   

Du kan bruke el-sykkelen på de samme områdene som vanlige sykler, og du er ikke forpliktet til å registrere sykkelen. Det er ikke påbudt med sykkelhjelm, men vi oppfodrer alle syklister til å bruke dette.   

Dette betyr i praksis:

En vanlig el-sykkel er en sykkel er en sykkel med maks nominell effekt på 0,25kW.  Motoren kan kun gi en framdrift alene på maks 6 km/t, og motoren skal kople ut når en oppnår en fart av maks 25km/t eller tidligere dersom syklisten slutter å trå/ veive. En el-sykkel som har høyere effekt, oppnår høyere fart enn dette, er i regelverket klassifisert som moped, og med det følger det helt andre regler: Registreringsplikt, ansvarsforsikring, førerkort, bruk av hjelm, kan kun kjøre i kjørebanen.  

Ulovlig bruk av moped vil kunne medføre forelegg, bøter, utsettelse av retten til å ta førerkortet m.m. Om du er uheldig og skader andre personer eller andres eiendeler, vil dette også kunne få store økonomiske konsekvenser for deg.

Politiet har til tider trafikkontroller med henblikk på el-sykler og mopeder, og vil fortsette med det.   Vi oppfordrer alle sterkt til å følge reglene i vegtrafikkloven, og på den måten unngå å bli anmeldt og få de reaksjonene som følger med det.  

Tenk på fremtiden, du bør ikke få noe skrevet på rullebladet ditt. Det kan lage problemer for deg senere i livet.  

Hilsen Kåre Birkeland
Lensmann

Fant du det du lette etter?
 
  • TelefonBilde 51 61 42 00
  • PostboksBilde Rettedalen 1, 4330 Ålgård
  • Besøksadr: Rettedalen 1
  • Komm.nr. 1122
  • Org.nr. 964978573