Flexid kurs for ungdommer

Flexid logo - Klikk for stort bildeFlexid logoGjesdal kommune tilbyr gratis kurs i Flexid som betyr «fleksibel identitet». Kurset er for ungdommer som har vokst opp med mer enn en kultur, eller som har foreldre hvor en eller begge har flyttet fra et annet land. Kurset går over to år.

Bakgrunn:
Mange barn og unge i Norge vokser opp med to eller flere kulturer. Det gir dem mye kunnskap og erfaring om ulike kulturer, språk, land og tradisjoner. Gjennom Flexid kurs vil vi hjelpe ungdommene til å se og forstå mulighetene en slik oppvekst gir dem. Vi snakker også om noen av tingene som kan være vanskelige.

Mål:
Flexid metodikkens hovedmål er å arbeide for å fremme tilhørighet gjennom bevisstgjøring av egen identitet hos krysskulturelle barn og unge. Krysskulturelle har levd/lever i to eller flere kulturer i en vesentlig del av barne- og ungdomsårene.

Flexid er et verktøy for krysskulturell ungdom til å:
- Se muligheter fremfor begrensninger
- Bevisstgjøres over egen identitet, tilhørighet, ressurser og kompetanse
- Ta reflekterte valg i møte med konkrete utfordringer
- Delta og bli brobyggere i lokalmiljøet

Oppstart i Gjesdal:
Fire ansatte (to fra Gjesdal ungdomsskole, en fra helsestasjonen og en fra kulturavdelingen) deltar på sertifisering i perioden september-18 til mars-19. I løpet opplæringen startes det opp kurs for ungdommer i Gjesdal. Det er allerede startet kurs på Gjesdal ungdomsskole. Kurset gjennomføres i skoletiden.

Velkommen på kurs:
I løpet av november starter kurs for ungdom i alderen 16-21 år i regi av kulturavdelingen og helsestasjonen. Kurset starter torsdag 1 november kl. 17.00 på Ungdomshuset Stasjonen. Se invitasjon. (PDF, 23 kB)

Hvis du vil være med, eller kjenner andre det kan være aktuelt for, kan du ta kontakt med:
Berit Helland, mobil: 921 52 202 berit.helland@gjesdal.kommune.no

Aslak Moen, mobil: 980 35 617 aslak.moen@gjesdal.kommune.no

Eksempler på spørsmål vi håper ungdommene kan finne svar på gjennom kurset:
- Hvem er jeg - egentlig?
- Hvor hører jeg til?
- Hvor er hjemme?
- Hva skjer i meg og rundt meg når jeg/familien bytter land?
- Hvorfor reagerer vi så forskjellig på ting?
- Hvordan kan jeg ta vare på min bakgrunn samtidig som jeg bor i Norge?
- Hvordan kan jeg takle negative reaksjoner og kommentarer på bakgrunn av hudfarge?
- Hva er positivt med en flerkulturell oppvekst?
- Hvordan kan jeg bruke det jeg kan til å bygge bro mellom mennesker?
- Hvilke jobbmuligheter gir en slik oppvekst meg i fremtiden?

Nettside flexid