Gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 og senere

Klikk for stort bilde

Alle kvinner født 1991 og senere får fra 1.november 2016 tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus(HPV-vaksine) gjennom et to-årig vaksinasjonsprogram.

Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

Klikk for stort bilde

Oppvaksinering av HPV vaksinen

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive, blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300kvinner i Norge livmorhalskreft og 65-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7.klasse siden 2009. Fra november 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

Unge kvinner i målgruppen kan få vaksinen på Helsestasjon for ungdom ved å henvende seg til:

Ålgård helsestasjon på tlf 51614490 eller via mail HPV-vaksine@gjesdal.kommune.no .

En kan også få vaksinen via fastlege i Gjesdal kommune.

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine:

Folkehelseinstituttets nettside: www.fhi.no/hpv-vaksine