Gjesdal kommune har lansert innbyggerportal

Gjesdal-Smart-City-ikon - Klikk for stort bilde Mandag 3.4.2017, kl. 14:00 på AMFI Ålgård lanserer Gjesdal kommune en første versjon av innbyggerportalen som skal gjøre viktig informasjon lettere tilgjengelig for innbyggerne, samtidig som innbyggerne kan komme i kontakt med kommunen på en enkel måte.

Portalen finner du på http://gjesdalsmartcity.no/

Portalen er en del av kommunens Smart city-satsing og er under utvikling. Det vil komme mer informasjon og flere funksjoner, bl.a. renovasjonsruter og en modul som gjør det mulig å dele kunnskap og utstyr med andre etter hvert.

Prosjektet har en egen referansegruppe bestående av innbyggere og representanter fra handelsstanden som følger utviklingen og gir innspill. Dette er en del av medvirkningen som vi er opptatt av. Vi velger likevel å lansere portalen nå, selv om den ikke er ferdig utviklet enda. Grunnen er at vi ønsker å inkludere flere innbyggere i den videre utviklingen. I portalen vil det være mulig å gjøre forslag til nye funksjoner.

I nær fremtid skal portalen også være tilgjengelig som app som innbyggere kan skreddersy etter eget behov.

Bakgrunnsinformasjon:

I juni 2016 fikk teknologiselskapet F5IT tildelt 3 mill. kr. fra Innovasjon Norge for å utvikle en Smart City-portal sammen med Lyse. Gjesdal kommune er «krevende kunde» i prosjektet som har en samlet kostnadsramme av 8,8 mill. kr. og varer i 3 år.

I den første versjonen av portalen finnes det informasjon om hva som skjer i kommunen og regionen, informasjon om offentlig transport, om skole- og barnehageruter, oversikt over viktige steder, bl.a. handelssteder, offentlige bygg og bade- og fiskeplasser, trafikkoversikter, måling av luftkvalitet og annen offentlig informasjon. Inkludert er også en funksjon for å melde inn feil, og mangler til kommunen og etter hvert vil det være mulig å følge med på behandling av saker.

Vi har installert sensorer og kameraer som leverer data bl.a. om luftkvalitet og for å følge parkering. I en prøvefase skal det skje på Storahuset. Test av forskjellige type sensorer er en viktig del av prosjektet.

Prosjektet er bygd på åpne data som prinsipp, både data som kommunen selv har publisert og fra andre kilder. Samtidig skal data som blir generert i prosjektet igjen gjøres tilgjengelig for alle. Portalen er bygget på åpne APIer og vil derfor gi andre leverandører eller utviklere muligheten til å koble sine egne løsninger inn i portalen. Det er en egen kodeskole integrert i portalen som for eksempel skolen kan bruke i undervisningen.