Ny i Gjesdal

Har du nylig flyttet til Gjesdal og ønsker informasjon om kommunen og vårt tjenestetilbud?   Eller er du på besøk og ser etter kjekke aktiviteter å gjøre sammen med familie og venner? Da er dette siden for deg.

Kort om Gjesdal kommune

Gjesdal kommune ligger sentralt plassert i regionen. E 39 går gjennom kommunesenteret på Ålgård som ligger ca. 30 km sørøst for Stavanger. Gjesdal er både en fjell og fjordkommune og har kystlinje fra Frafjord til Oltesvik, og den rike og varierte naturen blir mye brukt til friluftsliv og rekreasjon. Den sentrale plasseringen kombinert med blant annet flotte naturkvaliteter gjør kommunen til et attraktivt sted å bosette seg. Kommunen er også i vekst og har en av Norges yngste befolkninger. Barn og unge er derfor et spesielt satsingsområde for oss. Her skal det være godt å vokse opp, og barn og unge skal oppleve at de er verdifulle og får brukt ressursene sine.

 

Av totalt 11 900 innbyggere bor ca 75% på Ålgård. Oltedal, Gilja og Dirdal er andre tettsteder. Kommunen er stor og måler hele 626 km2 i utstrekning. Nabokommunene er Forsand, Sandnes, Time, Bjerkreim og Sirdal. Kommunehuset, som heter Storahuset, ligger i Rettedalen 1 på Ålgård.

Frode Fjeldsbø (Ap) er ordfører i Gjesdal. Henry Tendenes (H) er varaordfører.

Klikk for stort bildeStorahuset

 

 

 

 

 

 

Tradisjonelt har vannkraft og ull vært viktige ressurser i utviklingen av kommunen. Ålgård vokste frem som et resultat av satsingen på tekstilindustri som startet omkring 1870 og varte i over 100 år. I dag har de fleste innbyggerne jobber innen industri, landbruk og oljerelatert virksomhet, og mange pendler til arbeidssteder utenfor kommunen. Gjesdal kommune er for øvrig den største arbeidsplassen med om lag 900 ansatte.

 

Skoler og barnehager

Med hele 12 barnehager  har Gjesdal kommune god barnehagedekning. De fleste er lokalisert på Ålgård, men det er også barnehager i Oltedal og på Dirdal og Gilja. Hvis du har lyst til å søke om barnehageplass så finner du mer informasjon og søknadsskjema her.  

Gjesdal kommune har tre barneskoler og en ungdomsskole på Ålgård. I tillegg er det 1.-10 skoler på Gilja og i Oltedal. Skolene i Gjesdal har fokus på utvikling og deltar i Jærskulen som er et samarbeidsprosjekt med Time, Klepp og Hå kommune. Skolerute og annen aktuell informasjon om skolene og Jærskulen finner du her

 

Kultur og fritid

Gjesdal kommune har et rikt frivillig kulturliv som blant annet driver aktiviteter innenfor idrett, sang og musikk og annen kulturell virksomhet. I foreningsregisteret vårt kan du søke opp alle lag og foreninger i kommunen og finne informasjon om aktivitetene som drives. 

 

Kommunen driver selv ulike fritidstilbud og produserer ulike kulturarrangement. Vi en god og populær kulturskole som er lokalisert på Bærland grendahus (ved Bærland skole). Gjesdal folkebibliotek blir også mye brukt og har lokaler i Veveriet, den gamle tekstilfabrikken til DFU, i Rettedalen på Ålgård.

 

Kommunen har satset mye på idrett de siste årene. I 2015 var Gjesdal Idrettspark ferdigstilt og dette er en topp moderne fotball- og friidrettsarena på Ålgård. I tillegg har Oltedal fotballklubb oppdatert fotballanlegget sitt med en ny kunstgressbane og på Dirdal har de nylig bygget ny flerbrukshall.


Aktiviteter og attraksjoner

Flere av Rogalands største attraksjoner er lokalisert i Gjesdal kommune. Kongeparken, som ligger langs E39, byr på hele 50 aktiviteter og opplevelser for hele familien. På Byrkjedalstunet i Dirdal kan du støpe dine egne lys, kjøpe mange fine souvenirer og gaver - og spise god tradisjonsmat. I Dirdal finner du også Vegmuseet som er utviklet og drives av Statens Vegvesen. Museet har en imponerende samling av maskiner og redskaper som er brukt til å bygge veier og tuneller i ulike tidsperioder.

På Gjestal AS og på Lafthuset i Oltedal er det blant annet mulig å kjøpe garn, garntilbehør og trikotasje.

Kommunen har ellers tre gode lakseelver - Figgjoelva, Dirdalelva og Frafjordelva - og det er også gode muligheter for innlandsfiske i flere ferskvann. Jæren friluftsråd har også utviklet to flotte anlegg i Gjesdal kommune, Brekko friluftsområde og friluftsgarden Mån ved Månafossen. Begge disse to stedene er vel verdt et besøk og danner et godt utgangspunkt for turer og aktiviteter for hele familien.

Gjesdal har turområder i fleng. Her kan du finne turkart: http://gjesdalkultur.no/aktiviteter/friluftsliv/

 

Handel

Ålgård er også handelssentrum. Her finner du blant annet flere dagligvarebutikker, møbelbutikk og byggevareutsalg. Vi har et større kjøpesenter, AMFI Ålgård, som har hele 26 butikker. I 2016 åpnet også Norwegian Outlet i sentrum av Ålgård.

Dagligvarebutikker finner du også i Oltedal og på Gilja.

Fant du det du lette etter?

Kontaktperson

Jane Merete Jonassen
Kulturleder
E-post
Telefon 51 61 42 91
Mobil 404 54 753
 
  • TelefonBilde 51 61 42 00
  • PostboksBilde Rettedalen 1, 4330 Ålgård
  • Besøksadr: Rettedalen 1
  • Komm.nr. 1122
  • Org.nr. 964978573