Barn trenger omsorg fra foreldrene gjennom hele oppveksten. I de første årene er derfor foreldrenes viktigste oppgave å gi kjærlighet og å tilfredsstille barnets grunnleggende behov. Senere blir det også viktig å lære barnet å skille mellom hva som er lov og ikke, og å støtte barnets læring og utvikling.
Autoritære foreldre
Denne gruppen foreldre stiller strenge krav til atferd og avviser barnet dersom det ikke hører etter. De bruker mye straff i oppdragelsen, tar lite kontakt med barnet og svarer i liten grad når barnet initierer kontakt. Barn med slike foreldre oppfører seg fint når foreldrene er til stede, men internaliserer i liten grad moralske regler og kan være aggressive og vanskelige å ha med å gjøre når foreldrene ikke er der. Barn med autoritære foreldre kan ofte ha dårlig selvfølelse og kommer ofte i konflikt med jevnaldrende.
Ettergivende foreldre
Foreldre i denne gruppen er flinke til å svare på barnets initiativ, og snakker gjerne om ting med barnet som det er interessert i. Ettergivende foreldre er ikke så flinke til å sette grenser, og selv når de sier «nei» gir de seg ofte til slutt slik at barnet får viljen sin. Barn med ettergivende foreldre er ofte utrygge og aggressive.
Myndige foreldre
Myndige foreldre har klare grenser for hva som er lov og ikke, og sørger for at grensene blir overholdt. Samtidig er myndige foreldre flinke til å snakke med barnet og legger vekt på å forklare hvorfor barnet ikke får lov til forskjellige ting. Barn med myndige foreldre har som oftest en positiv selvfølelse, og klarer seg godt både sosialt og intellektuelt i barnehagen og på skolen.
Dette er så klart forenklet og de fleste foreldre er nok en blanding av de tre nevnte typene, så hvilken bås man havner i kan variere fra situasjon til situasjon. En behøver et visst overskudd for å praktisere en myndig foreldrestil. Legger en vekt på å snakke med barnet og forklare hvorfor det blir satt grenser kommer en langt. Det øker sjansene for at barnet får en god selvfølelse og kommer godt overens både med andre barn og med voksne.
Kilde: Ulvund S. E. Forstå barnet ditt 0-8 år. Cappelen Damm 2009