Avfallshåndtering under koronaepidemien

Avfallshåndtering under koronaepidemien

Renovasjon er en samfunnskritisk tjeneste som må fungere, og det er viktig at du følger gode avfallsrutiner.

For at avfallsinnsamlingen skal fungere så godt som mulig og for at renovatører og driftspersonell holder seg friske, er det viktig at du følger gode avfallsrutiner. Du lurer kanskje også på hva du gjør med brukte lommetørkler og munnbind? Her finner du svarene.

Avfallet blir hentet som normalt

Vi henter avfallet hjemme enda som normalt, men det kan hende vi kommer hjem til deg på andre klokkeslett enn du er vant til. Husk derfor å sette ut beholderne til kl.0700.

Ettersom mange er hjemme nå, kan det bli mer avfall fra husstandene enn normalt.

Slik gjør du jobben til renovatøren så enkel og trygg som mulig:

  • Kildesorter avfallet som normalt, eller enda bedre enn før.
  • Unngå å lage mer avfall enn nødvendig.
  • Lag deg et godt system hjemme for å oppbevare avfall som skulle vært levert til gjenvinningsstasjonen. (Ekstra avfall som blir satt ved siden av dunkene vil ikke bli tatt med av renovatør.)
  • Knyt restavfallsposene godt igjen. 
  • Som alltid – ikke fyll beholder mer enn at lokket kan lukkes helt igjen.
  • Husk god håndhygiene både før og etter frem- og tilbaketrilling av beholderne. Vi blir ekstra glade om du også vasker håndtakene på beholderne.

Gjenvinningsstasjonen ved IVAR er stengt for privatkunder

Gjenvinningsstasjonen på Forus/Sele er stengt for privatkunder inntil videre for å hindre smittespredning. Dette gjelder alt av husholdningsavfall, også kvist og hageavfall.
 

Hva gjør jeg med brukte lommetørklær?

Har du vært forkjølet eller har brukt beskyttelsesutstyr, og lurer på hvor dette skal kastes? Brukte munnbind, engangshansker, hånddesinfisering, våtservietter og skotrekk kastes i restavfallet. Da blir det forsvarlig destruert og energiutnyttet ved forbrenning.

Hvordan lage mindre avfall?

Spis opp maten! Dette er noe vi alltid råder deg til, men nå er dette ekstra viktig. Du slipper å gå unødig i butikken – og samtidig kaster du mindre avfall.

Dette er kanskje ikke tidspunktet for å rydde i garasjen, eller å starte med oppussingsprosjekter, selv om mer tid kan gjøre det fristende. Dersom du allikevel velger å bruke tiden til å pusse opp eller rydde, må du belage deg på lagre avfall fra dette hjemme, siden gjenvinningsstasjonen er stengt.

Har du allerede produsert bygge-, rive- eller grovavfall og må oppbevare det utendørs, så anbefaler vi at du dekker det til for vær og vind og ikke lagrer det langs husveggene med tanke på brannfare. Pass på at eventuelt farlig avfall lagres forsvarlig, slik at barn, dyr eller uvedkommende ikke kan få tak i det.

Her finner du tips til hvordan du kan utnytte alt du har i kjøleskapet:

www.spisoppmaten.no/

Her finner du tips om hva du gjør med søpla i koronaens tid:

https://sortere.no/korona