Gjesdal kommune

Vi bygger nytt kjøremønster ved Ålgård skole

Vi bygger nytt kjøremønster ved Ålgård skole

Det er behov for å forbedre trafikksikkerheten i Rettedalen. Nå er vi i gang med å planlegge et av flere viktige tiltak. Først ut er nytt kjøremønster ved Ålgård skole. Statens vegvesen og Rogaland fylkeskommune har gitt oss over 3 millioner kroner i tilskudd for å gjennomføre dette prosjektet. 

Trafikkproblemer i Rettedalen

Rettedalen er en av de mest trafikkerte veiene på Ålgård. I tillegg til å være en lokalvei for de som bor i området er den skolevei for mange elever ved Ålgård skole og Gjesdal ungdomsskole. Dessuten er veien den korteste tilknytningen mellom Jæren og E39, og mange bruker den som “snarvei” når det er kø på E39. Veien er smal og ligger i et tett bebygd område, noe som gjør det utfordrende å finne gode og trafikksikre løsninger.

Trafikksikkerhetstiltak framover

Gjesdal kommune lagde en ny trafikksikkerhetsplan i 2021. Kommunestyret bestemte at vi skulle prioritere hensyn til barn og unge i arbeidet. Derfor la vi vekt på å involvere skolemiljøutvalgene i medvirkningsopplegget for planen. I planen er strekningen mellom Ole Nielsens vei og Gjesdal ungdomsskole framhevet som en spesielt utrygg strekning, og vi har fått mange innspill om små og store tiltak som bør gjennomføres for å gjøre strekningen tryggere for både myke trafikanter og bilister. Rettedalen er en fylkesvei, og det er Rogaland fylkeskommune som har ansvar for trafikksikkerheten på veien. Likevel har Gjesdal kommune mulighet til å gjøre tiltak som kan bedre situasjonen ved veien. Det må vurderes flere små og store tiltak, både i Rettedalen og i nærheten framover. Akkurat nå jobber vi med følgende tiltak:

  • Nytt kjøremønster ved Ålgård skole

På den eksisterende parkeringsplassen mellom Familiens hus (Rettedalen 7) og NAV-bygget (Rettedalen 11), planlegger vi nå en kombinert droppsone til Ålgård skole og parkeringsplass for besøkende. Både parkeringsløsningen og kjøremønsteret for busser (både skolebusser og rutebusser) og for foreldre som kjører/henter barn på skolen vil endres. Prosjektet vil også ivareta en tryggere løsning for renovasjon og varelevering til Ålgård skole. Endringene vil gjøre området mer oversiktelig, og tryggere for de som går og sykler til skolen. 

For å gjennomføre dette prosjektet har vi fått 800 000 kroner fra Statens vegvesen, 2,1 millioner kroner fra Rogaland fylkeskommune og 100 000 kroner fra Trygg Trafikk Rogaland. 

Anleggsarbeidet har planlagt oppstart så snart Familiens hus er ferdig, våren 2024.  Det er mange hensyn som skal ivaretas i prosjektet, og som følge smale veier og tett bebyggelse, blir det en del kompromisser i prosjektet. Skoleledelsen, vareleverandører, ansatte i området og skoleskyss-sjåfører er involvert i prosjektet, slik at vi får best mulig løsninger. 

  • Tiltak i og ved selve fylkesveien

Vi har dialog med Rogaland fylkeskommune for å justere de eksisterende fotgjengerfeltene og fartsdumpene. I den forbindelse kan det også bli nødvendig å flytte på noen av bussholdeplassene. 

  • Ny gangforbindelse langs kanalen forbi Storahuset

I dag går turveien og skoleveien forbi Storahuset tvers over parkeringsplassen. Krysset utenfor Storahuset er svært uoversiktlig, og vi ønsker å forbedre løsningen for myke trafikanter i det området. Et tiltak for å få til det er å lage en ny gangforbindelse langs kanalen forbi Storahuset. 

  • Ny gangbro over Figgjoelva, mellom Perlå og Kadlaneset

I kommuneplanens arealdel som ble vedtatt i 2023 har vi lagt til rette for at det kan bygges en ny gangbro over Figgjoelva, slik at man i framtiden kan gå rundt Edlandsvatnet uten å gå via Rettedalen. Det vil være et godt trafikksikkerhetstiltak, både for turfolk og for skolebarn. Det er foreløpig ikke satt av midler til å gjennomføre prosjektet, så det er ikke avklart når det kan bli realisert. Når Ålgård kraftstasjon skal settes i drift igjen en gang i framtiden, så må den eksisterende terskelen øverst i Figgjoelva forsterkes. I den forbindelse kan det bli aktuelt å bygge gangbro samtidig. 

Det viktigste trafikksikkerhetsarbeidet

Holdningsskapende og forebyggende arbeid er vel så viktig for trafikksikkerheten som de fysiske tiltakene. Vi har et felles ansvar for å skape et trafikksikkert lokalsamfunn. 

Det viktigste bidraget for å bedre trafikksikkerheten er å redusere biltrafikken. Vi vil oppfordre alle til å velge å gå og sykle når de kan i hverdagen.  Ved å la ungene gå eller sykle til skolen, vil biltrafikken reduseres og skoleveien bli tryggere for alle! Foreldre bør sette av god tid til å gå skoleveien sammen med ungene, og lære dem hvordan de skal oppføre seg i trafikken. Skolen jobber jevnlig med trafikkopplæring, og FAU kan vurdere om foreldre kan bidra med ulike former for trafikkvakt-løsninger.