Gjesdal kommune

Råd i foreldrerollen

Råd i foreldrerollen

Å være forelder er for mange det mest givende i livet. Samtidig som det kan være det mest strevsomme og utfordrende. På Foreldrehverdag (en del av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet sine nettsider) kan du finne god og veiledende informasjon om hvordan du på best mulig måte kan møte barnet ditt og barnets individuelle behov.

Hva slags foreldrestil har du?

Verdier du som forelder har, påvirker hvordan du oppfatter og behandler barnet ditt. Det påvirker også hvordan en er som forelder. På foreldrehverdag kan en også lese om hva slags foreldrestil du har.

 

Å gå fra å være barneforelder til ungdomsforelder

Det kan være utfordrende. Ungdomstiden er en periode i livet som er preget av mye nytt for deg og barnet ditt. Som forelder har du en viktig rolle i å være støttende og tilgjengelig.

Når en går fra barn til ungdom får en et økende behov for selvstendighet og mer løsrivelse. Dette er både bra og naturlig. Det kan likevel oppleves skummelt og en kan som forelder få nye bekymringer i hverdagen når barnet vil mer operere på egenhånd og ta større ansvar i livet sitt. Som foreldre må vi prøve å møte ungdommenes forsøk med godhet og toleranse, også når de ikke får det helt til.

Det kan være vanskelig for foreldre å henge med i svingene, ettersom ungdom er i konstant utvikling. En god huskeregel kan være å trekke seg litt tilbake uten å melde seg ut. Du henger på og følger med, men lar han/henne få utforske hvem han/hun er. Les mer i linken: Foreldrehverdag: fra barneforelder til voksenforelder

 

Forstå barnet ditt


Hvordan møte skolebarn

Hvordan møte ungdom

 

Mine, dine og våre barn

Videre kan en lese om hvordan en tar vare på barna ved samlivsbrudd og hvordan en lykkes med den nye familien.

Foreldrehverdag: mine, dine og våre barn

 

Anbefalt litteratur for barn og/eller foreldre:

Jenteboka (for jenter på mellom- ungdomstrinn)

Den store boka om følelser (for barn i barnehage/småskole)

Foreldremagi (for foreldre til barn i alle aldre)