Gjesdal kommune

Bøker

Historie- og bygdebøker fra Gjesdal

Du får kjøpt historie- og bygdebøker fra Gjesdal på Veveriet i Rettedalen 4, 4330 Ålgård. Bare henvend deg til skranken i første etasje.

Du kan og bestille via skjemaet og få bok tilsendt i posten. Porto kommer da i tillegg. Bare klikk på lenken her. 

For andre spørsmål kan du ta kontakt med Mari Rettedal Westlake i kulturavdelingen. 

mari-we@gjesdal.kommune.no, 468 66 101

Krigshistoriske fotturer i Sør-Rogaland og Agder

 

 

 

 

En tur- og historiebok

Denne boken er både en tur- og historiebok, der temaet er andre verdenskrig. Den gir turbeskrivelser til 24 forskjellige steder i Sør-Rogaland og Agder, hvor det utspant seg dramatiske hendelser under krigen.

Forfatter: Nils Helge Amdal

Kulturminneplan

 

 

 

 

Det folk som glemmer sin historie har ingen fremtid – Henrik Arnold Wergeland

Dette er boken som hører hjemme på hvert et kaffebord i hvert et hjem i Gjesdal kommune. Kulturminnene, definert som alle spor etter menneskelig virksomhet, viser utviklingen som danner grunnlaget for dagens samfunn. I Kulturminneplanen har vi kartlagt noen av de viktigste i kommunen.

Bygda i krig

Bygda i krig (Krigshandlinger og okkupasjonstid i Dirdal, Gilja og bygdene omkring) hadde sitt utspring i et emnehefte laget for Dirdals skolekrets. 

Boka skildrer hendingene som skjedde under den korte, men hektiske bombingen av dalen. Den tar og for seg det sivile liv under okkupasjonsårene. Hovedgrunnlaget for fremstillingen er intervjuer gjort med bygdas innbyggere.

Dette er en bok for dem som ikke bare vil ha en ren krigs-roman, men som også vil vite hva som skjedde etter at soldatene hadde trukket seg tilbake og kampen om det daglige brød begynte.

Forfatter: Herman Henriksen

Der korn sildrar

Der korn sildrar- denne linja er fra diktet Ved Kvernhusplassen av anonyme P.H. Den setter stemningen i den viktige operasjonen der korn blir menneskemat. Kornet sildrer ned i øyet på kvernsteinen og starter omgjørelsen til grøt og brød – og øl.

I Rogaland er det anslått ar det kan ha vært opp mot 3000 små og større kverner langs bekker og elver. De aller fleste er borte, tilbake er minner i mange stedsnavn. Noen ildsjeler har sett verdien i disse bekkekvernene og prøvd å berge dem fra videre forfall. Noen er også bygd på nytt. Boken er rikt illustrert med bilder. Artig å lese- fin å gi bort

Forfattere: Helge Haugen og Tarald Ueland

Gards – og ættesoga for Gjestal

 

 

 

 

Den første boken med fullstendig gårds- og ættesaga for Gjesdal kommune.

Skrevet av ildsjelen Søren Arneson, med støtte fra Gjesdal kommune. Den tar for seg tidsepoken 1519 – 1936. Boken regnes som forløperen til Gjesdal Bygdebok 2 og 3

Medvirker:
Søren Arneson
Gjesdal kommune

Opprinnelig publisert av: Eirik Gjøsteins Boktrykkerig, Stavanger, 1939

Dette er 3. opplag av Jærinfo, Bryne, 1988

Mål: Nynorsk

Antall sider: 260

Pris: 150,-

Artikkelliste