Tilskudd til avløsning ved sykdom og fødsel
Tilskudd til avløsning ved sjukdom og fødsel mv. skal bidra til å finansiere avløsning i foretak som driver husdyrproduksjon m.m.
Hva?
Tilskuddet skal bidra til å dekke dokumenterte utgifter til avløsning i forbindelse med:
- jordbrukerens sykdom, - perioder med mottak av foreldre- eller svangerskapspenger,
- omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel, adopsjon (ikke stebarn) eller omsorgsovertakelse,
- barns sykdom eller - jordbrukerens dødsfall.
Det gis ikke tilskudd til avløsning utført av noen som har næringsinntekt fra foretaket, er gift eller samboer med noen med slik inntekt, eller som er yngre enn 15 år. Det gis heller ikke tilskudd til avløsning av noen som mottar 100 % uføretrygd.
Hvor mye?
Tilskuddet beregnes på grunnlag av satser og regler fastsatt i jordbruksavtalen. Det skal gjøres fradrag for inntekter (unntatt næringsinntekt) den avløste har/kunne hatt i perioden. Tilskuddet kan ikke overstige dokumenterte utgifter til avløsning. Dersom avløsningsbehovet strekker seg over en lang, sammenhengende periode, kan forvaltningen utbetale tilskuddet i flere deler, men ikke oftere enn for to måneder av gangen.
Hvem kan søke?
Vi ønsker at flest mulig søker tilskudd via Altinn her.
Dersom du leverer papirsøknad. Lever/send inn fullstendig utfylt og signert søknadsblankett samt dokumentasjon for avløsningsårsak, utgifter til avløsning og den avløstes inntekter, til kommunen innen søknadsfristen. Skjema finner du her.
Hvilken dokumentasjon må følge med?
I alle saker:
- Dokumentasjon for utgifter til avløsning i perioden som viser hvilke tjenester som er utført, når og av hvem (f.eks faktura, kontoutskrift, lønnsoppgave, bekreftelse på skattetrekk og innbetalt arbeidsgiveravgift).
- Dokumentasjon for at avløste har minst ½ G i næringsinntekt fra foretakets jordbruks- eller gartnerivirksomhet, dersom søker er ektefelle/partner til innehaver av ENK/DA/ANS. (utskrift av godkjent fastsetting (ligning) for de to siste årene vedkommende hadde fått skatteoppgjør for per 1. januar i avløsningsåret.) G står for folketrygdens grunnbeløp. Beløpet justeres hvert år. Mer informasjon finner du på nav.no.
- Dokumentasjon for inntektene den avløste hadde (eller kunne hatt) i avløsningsperioden:
- F.eks. utskrift fra «Dine utbetalinger» på nav.no, utbetalingsmelding fra NAV, kontoutskrift, lønnsslipp, oppgave over møtegodtgjørelse eller honorar for verv. Dersom den avløste kunne ha fått stønad fra NAV i avløsningsperioden må det dokumenteres hvor mye dette ville utgjort selv om vedkommende av en eller annen grunn ikke har søkt slik stønad. Uten informasjon om inntektene kan ikke tilskuddet beregnes korrekt og søknaden vil dermed bli avvist.
- Evt. dokumentasjon for at søker kan opptre på vegne av foretaket
- (f.eks. fullmakt fra innehaver av ENK til ektefelle/partner dersom sistnevnte søker på vegne av foretaket).
Avhengig av årsak til avløsningen:
- Sykmelding
- Erklæring fra lege/behandlingssted
- Kopi av vedtak om stønad fra NAV: Svangerskapspenger, foreldrepenger, engangsstønad ved fødsel
- Fødselsattest eller bekreftelse på adopsjon/omsorgsovertakelse
- Dødsattest, bostedsattest fra folkeregisteret
Ta kontakt med landbruksforvaltningen i kommunen dersom du har spørsmål om vilkårene for rett til tilskudd, til søknadsskjemaet eller til hvilken dokumentasjon du skal vedlegge søknaden.
Hvem kan hjelpe med det praktiske arbeidet?
Bjerkreim og Gjesdal Landbrukstenester SA kan skaffe landbruksvikar til hjelp når bonden er syk / mottar foreldrepenger m.m.
Sist endret 23.08.2023 20.41