Gjesdal kommune

Bruk refleks!

Bruk refleks!

Vi markerer den nasjonale refleksdagen torsdag 19. oktober.

Finn fram refleksene dine og fest dem på ytterjakkene du bruker i høst! Hvis du ikke allerede har refleks så bør du gå å kjøpe deg en liten livredder. Refleks er en billig livsforsikring!

Våre beste reflekstips

Kåre Idland, som leder trafikksikkerhetsutvalget i Gjesdal, og ordfører Frode Fjeldsbø, deler sine beste reflekstips med deg: 

  1. Fest refleks på alle jakker og bagger/vesker du bruker
  2. Legg refleksbånd i skoene
  3. Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best
  4. Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter
  5. Heng refleksen i knehøyde eller bruk en refleks som går rundt beinet ditt

Refleksbruk i Norge

Vi vet at refleks virker, men fortsatt er det for få som bruker refleks. Kun 4 av 10 personer bruker refleks. I november skal Trygg Trafikk gjøre nye tellinger. Vi håper at antallet stiger! 

Effekten av refleks er høyere enn du tror

Fotgjengere har høyere risiko enn mange andre trafikanter. Risikoen for å bli drept eller skadd er høyere om natta enn om dagen. Refleks gjør deg synlig på lengre avstand og gir bilfører mer tid til å reagere. Ulykkene skjer ofte fordi bilførere klarer ikke å oppdage mørkkledde fotgjengere før det er for sent. Det viser seg også at sjansen er større om kvelden for at sjåfører kjører med promille eller er mindre oppmerksomme på grunn av trøtthet. Og når vi vet at fotgjengere er langt dårligere beskyttet mot skader ved ulykker enn personer i bilene, understreker det viktigheten av refleksbruk. Refleksbruk reduserer ulykker med fotgjengere!

Gatebelysning skaper en falsk trygghet, og mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er feil! Selv om du ser bilen, så ser ikke bilen nødvendigvis deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst en refleks når du er ute og går i mørket. 

Du kan lese mer om refleks på Trygg Trafikk sine nettsider

Trygg Trafikk inviterer alle barn til å bli med på årets store tegnekonkurranse 

Barnas Trafikklubb har en kjekk tegnekonkurranse som alle barn i barnehager, skoler og SFO kan delta i. 

Barnas Trafikklubb