Hvem er barn som pårørende?
- Barn som har foreldre eller søsken med psykiske vansker, rusmiddelavhengighet aller alvorlig somatisk sykdom/skade. Barn er også pårørende dersom foreldre eller søsken dør.
- Lovbestemmelsene gjelder for mindreårige barn under 18 år, og skal gjelde både for biologiske barn, stebarn, fosterbarn, adoptivbarn og andre.
- Animasjonsfilmen "Barn som pårørende"
Barnas opplevelser
- Sykdom og belastninger påvirker hele familien. Hverdagen endrer seg, og livet er ikke slik det pleier å være. Dette kan påvirke tryggheten og opplevelsen av å være beskyttet og passet på. Barn bekymrer seg og lurer på hva som skjer. Samtidig vil de gjerne hjelpe til så godt de kan.
- Mange barn forteller om å være redde og alene. Redselen handler ofte om å ikke få vite. Når barn ikke vet, er det vanskelig å forstå hva som skjer og da kan det ofte bli kaos i tankene. Noen blir triste og lei seg, mens andre blir sinte og irriterte. Barn kan være opptatt av å ikke være til bry for voksne. Det er også vanlig å få vondt i kroppen, som hodepine og magesmerter.
- Noe av det viktigste er at hverdagsrutinene fungerer som de pleier. Barn er aldri for små til å få med seg ting som skjer. De får med seg endringer i stemninger, foreldre som det ikke er så lett å få kontakt med og endringer i hverdagens rutiner.
- Råd om hvordan du kan snakke med barn
Hvem kan hjelpe?
- Du kan ta kontakt med helsestasjon eller familiesenter for samtale om det å være barn når foreldre eller søsken har det vanskelig. Da kan du også få vite mer om pårørendegruppe.
- Behandler eller lege kan informere om sykdom og gi oppfølging.
- Det anbefales at foresatte informerer ansatte i barnehage/skole om situasjonen, slik at de kan gi barn og unge ekstra støtte og trygghet i hverdagen. Helsesykepleier på skolen kan være en god samtalepartner.
- Du kan også ta kontakt med andre tjenester. Vi er opptatt av at hele familien skal få den hjelpen dere trenger. Kontaktinformasjon til ulike tjenester i Gjesdal.
Tilbud for barn og unge
Pårørendegruppe for barn i Gjesdal: Barn i alderen 8-12 år som har foreldre eller søsken med psykiske vansker, rusproblem eller fysisk sykdom/skade kan få tilbud om pårørendegruppe.
Pårørendesenteret i Stavanger: Ungdomsgrupper og samtaler for barn og familier.
Kompasset i Sandnes: Terapi, rådgivning og undervisning til unge 14-35 år som har foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer.
Veiledningssenteret for pårørende i Sandnes: Samtaler og gruppe.
Nettressurser for barn og unge
UngePårørende.no
Kors på halsen - Røde Kors
Sidetmedord.no
Noe på hjertet?
FFP: For fangers pårørende ung
"Meg også" - last ned appen
Nettressurser for alle
Pårørendesenteret Nasjonalt nettsted for deg som er pårørende.
HelseNorge: Barn trenger åpenhet om sykdom
Snakketøyet Samtaleguide for å trygge voksne og barn når foreldre er syke.
Pårørendeprogrammet Læringsverktøy for ansatte.
Barns beste Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende.
Pårørendeveileder Nasjonal veileder.
FFP: For fangers pårørende Støtte, råd og informasjon når familiemedlemmer er i fengsel
Sist endret 18.06.2024 09.46