Gjesdal kommune

Hvor mye er det greit å drikke foran barna?

Hvor mye er det greit å drikke foran barna?

Null, ett eller to glass kan være en god pekepinn. Mange voksne vil kose seg med alkohol, også når de er sammen med barna. Mange barn synes det er helt greit, men hvor går egentlig grensen?

Hvert år spør IPSOS, på vegne av Av-og til mellom 500 og 1000 barn hvordan de opplever voksnes alkoholbruk. Basert på de undersøkelsene, og annen forskning på feltet, har Av-og-til utarbeidet følgende råd til voksne som drikker alkohol.

Av-og-tils 6 råd om alkoholbruk rundt barn i ferien:

  • Drikk maks to glass når du er sammen med barna. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem.
     
  • Ha flest dager uten alkohol. Når barna blir spurt, sier de fleste at de synes det er greit å drikke alkohol en gang i uka eller sjeldnere. Bare tre av hundre synes det er greit at foreldrene drikker hver dag. Vis barna at man ikke trenger å drikke alkohol hver gang man skal kose seg.
     
  • Bli enige med andre voksne. Hvis du reiser på ferie med andre voksne, eller får folk på besøk hjemme, kan det være fint å avtale hvordan dere skal håndtere alkohol når det er barn til stede. Hva er greit? Og hva er ikke greit? Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.
     
  • Ikke glem morgendagen. Sommerfester og kalde glass på terrassen er en del av feriefølelsen for mange. Bare pass på at det ikke blir så mange glass at du neste dag må avlyse skogsturen, badeutflukten eller andre sommeraktiviteter hele familien har gledet seg til.
     
  • Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror. Ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge.
     
  • Vær spesielt bevisst i ferier og høytider. Sommerferien er årets høydepunkt for barna. Samtidig er det den tida på året nordmenn drikker mest alkohol. Vær bevisst på at utenlandsferier, fri fra jobb og sene sommerkvelder øker risikoen for at du starter å drikke tidligere på dagen, eller at du drikker mer enn du hadde tenkt. Barn blir ekstra sårbare for endringer hos foreldrene når de er borte fra sine trygge rammer, for eksempel i et selskap i et fremmed hus eller på ferie langt hjemmefra.