Kommuneplanen består av to deler: en samfunnsdel og en arealdel. De to delene har ulike funksjoner.
Kommuneplanens samfunnsdel
Samfunnsdelen er kommunens overordna plandokument, og er det viktigste styringsdokumentet i kommunen. Den gir uttrykk for visjoner og overordna mål for lokalsamfunnet og peker på oppgaver som bør prioriteres. Samfunnsdelen ble vedtatt videreført av kommunestyret i ny planstrategi den 30.03.2020. I oppstarten av økonomiplanarbeidet ble det bestemt at følgende satsingsområder skal prioriteres denne kommunestyreperioden:
- Folkehelse
- Attraktive lokalsamfunn
- Tidlig, og helhetlig, innsats for barn og familier
Det ble i tillegg bestemt at klima og miljø også skal være et satsingsområde i økonomiplanarbeidet fra og med 2021.
Kommuneplanens arealdel
Arealdelen skal samordne vern og utvikling i kommunen. I arealdelen er det satt av nødvendige arealer som skal til for at kommunen kan nå ulike mål, for eksempel for boligbygging, nærings- og tettstedsutvikling, helse- og omsorg og skoler og barnehager. Kommuneplankartet og bestemmelsene til arealdelen er juridisk bindende dokumenter.
Kommuneplanens arealdel ble vedtatt av kommunestyret 18.09.2023.
Kommuneplanens arealdel, med kart og tilhørende dokumenter, ligger i planregisteret.
Kommunal planstrategi 2019-2023
Gjesdal kommune sin planstrategi for kommunestyreperioden 2019 - 2023 ble vedtatt av kommunestyret den 30. mars 2020. Planstrategien viser en oversikt over politisk vedtatte planer i Gjesdal kommune. Den slår fast at kommuneplanens samfunnsdel "Sammen for et attraktivt Gjesdal" fortsatt gjelder som kommunens overordna styringsdokument. Planstrategien legger opp til at kommuneplanens arealdel skal revideres i løpet av denne kommunestyreperioden. Planprogram for ny arealdel (PDF, 4 MB) ble fastsatt i kommunestyret 13.12.2021.
Planstrategien er et retningsgivende dokument for å styre ønsket samfunnsutvikling og gi politisk prioritering av planoppgaver. Strategien tar stilling til om kommuneplanens samfunnsdel og areal del fortsatt skal gjelde, eller om det er behov for å gjøre endringer i løpet av kommunestyreperioden.. Planstrategien skal utarbeides og vedtas i løpet av det første året til nytt kommunestyre.
Planstrategien er ikke en plan: utarbeidelse av mål, strategier og tiltak gjøres i kommuneplanen og i oppfølgingen av den, som vil si i den detaljerte arealplanleggingen, økonomiplanleggingen og i forskjellige temaplaner.