Aktuelt

Smart Gjesdal, hva betyr det? Er det bare et konsept vi kan velge å ikke bry oss om? Handler det kun om applikasjoner, teknologi, gadgets og smarte dingser? Eller finnes det noe med smartby-begrepet som og involverer folk, følelser, verdier, miljø og penger? Svaret er nok litt av alt faktisk.

Teknologi er en del av hverdagen i alle faser av livet, men det er mennesker som er den viktigste komponenten i god samfunnsutvikling.

Derfor er tema for Nordic Edge Expo 2019: Life Actually.

Gjesdal kommune har de siste 4 ukene deltatt på Miljøhack2019. På Miljøhack har ambisjonen vært at gode og miljøvennlige ideer skulle dekke samfunnsnyttige formål og bli til forretning gjennom åpne data, sensorer, prototyper og samarbeid. De involverte har vært kommuner – som har presentert samfunnsutfordringer, utviklere og mentorer som har bidratt med læring og kompetanse, og teknologibedrifter som utgjorde lagene som skulle forsøke komme opp med løsningene.

Sammen med de 5 andre innkjøpspartnerne, har Gjesdal kommune nå sluttført evalueringen av tilbudene.  5 konsortier er tildelt kontrakter i første fase. Disse skal gjennomføre en mulighetsstudie av foreslåtte løsninger og teknologier. Dette er første steg for å nå målet som er å utvikle systemer som er i stand til å drive flåter av automatiserte minibusser.

Gjesdal kommune er en av 6 aktører i FABULOS-prosjektet. Dette er et forsknings- og utviklingsprosjekt hvor formålet er å anskaffelse systemer for drift av automatiserte busslinjer. Nesten 5,5 millioner euro i støttemidler er tilgjengelig for selskaper som vil drive FoU-arbeid knyttet til utvikling av systemer som kan drive flåter med automatiserte minibusser. Nå er anbudsinvitasjonen sendt ut med frist til 31.10.18

Elevene på 10. trinn sier at de lærer mer og er mer motivert

Skoleåret 2016-17 fikk alle elever og ansatte hver sin Chromebook. I tillegg fikk de tilgang til G Suite for utdanning og flere nye programmer.

Elevene som gikk ut av 10 trinn i 2018, har svart på en undersøkelse om denne satsingen. De sier at dette har ført til mer læring og høyere motivasjon. De gode mulighetene for samarbeid med andre elever og lærere blir nevnt av flere. Dessuten sier de at enheten og programmene er enkle å bruke.

Noen spørsmål og svar

FABULOS-prosjektet (Future Automated Bus Urban Level Operation Systems) fokuserer på hvordan byer kan bruke selvkjørende minibusser på en systematisk måte. Målet er å anskaffe driften av en automatisert busslinje. Selskaper kan motta opp til 5,5 millioner euro som støtte til FoU-arbeid med å utvikle systemer som kan drive flåter med automatiserte minibusser.